Het alfa-gal-syndroom: een nieuwe bedreiging?

©S4NH

Dit syndroom veroorzaakt een gevaarlijke vleesallergie. Al goed bekend in Amerika, maar duikt nu ook op in Europa (Nederland en Zweden).

Bij het alfa-gal-syndroom worden patiënten na een tekenbeet ziek als ze vlees eten. De allergische reactie ontstaat doordat in het speeksel van de bijtende teek de voor de mens lichaamsvreemde stof alfa-gal zit (die overigens wel van nature in zoogdieren voorkomt). Deze heeft hij eerder opgedaan bij het bijten van een ander zoogdier. Het immuunsysteem kan hierop reageren door het aanmaken van afweerstoffen. Dit kan zwellingen of galbulten veroorzaken, maar de allergische reactie kan ook levensbedreigend zijn. De reactie ontstaat alleen op zoogdierenvlees, niet bij gevogelte, vis of eieren.

Hoeveel mensen de allergie hebben, is niet bekend: “Ik verwacht dat er veel meer mensen met klachten rondlopen die niet weten dat het hierdoor komt”, stelt UMCG-allergoloog Hanneke Oude Elberink.

NB. Prof. Dr. Leo Pruimboom stelt dat AlfaGal-allergie een ‘ontsnappingstrategie van Borellia’ is: als het immuunsysteem daarmee bezig is, heeft B. vrij spel. Vooral bij mensen die door slechte darmflora (keizersnede) niet de kans kregen antilichamen te ontwikkelen tegen galactose-alfa-1,3-galactose.

 

Referenties

  1. Commins SP, Platts-Mills TA. Tick bites and red meat allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2013 Aug;13(4):354-9.
  2. Bircher AJ et al. Food allergy to the carbohydrate galactose-alpha-1,3-galactose (alpha-gal): four case reports and a review. Eur J Dermatol. 2017 Feb 1;27(1):3-9.
  3. Apostolovic D et al. The red meat allergy syndrome in Sweden. Allergo J Int. 2016;25(2):49-54.
  4. Fisher J et al. Clinical spectrum of α-Gal syndrome: from immediate-type to delayed immediate-type reactions to mammalian innards and meat. Allergo J Int. 2016;25:55-62.
  5. Saleh H et aal. Anaphylactic reactions to oligosaccharides in red meat: a syndrome in evolution. Clin Mol Allergy 2012 Mar 7;10(1):5.
  6. Apostolovic D et al. Immunoproteomics of processed beef proteins reveal novel galactose-α-1,3-galactose-containing allergens. Allergy. 2014 Oct;69(10):1308-15.
  7. Commins SP et al. Delayed anaphylaxis, angioedema, or urticaria after consumption of red meat in patients with IgE antibodies specific for galactose-alpha-1,3-galactose. J allergoy Clin Immunol 2009; 123(2):426-33.
  8. Kennedy JL et al. Galactose-α-1,3-galactose and delayed anaphylaxis, angioedema, and urticaria in children. Pediatrics 2013 May;131(5):e1545
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s